19. toukokuuta 2024

Siikakosken kulttuurimaisemissa

 

Aikuispartioryhmä Liito-oravat kävivät aurinkoisena helatorstaina tutustumassa Liperin Taipaleenjoen Siikakosken maisemiin.


Käynti Siikakoskella innosti selvittämään alueen historiaa enemmänkin. Komperon kotiseutumuseon alue oli tuttu entuudestaan osalle Liito-oravista ja muistissa oli Komperon juhannusjuhlat kokkoineen museoalueella. Itse alueen historia oli jäänyt vähemmälle huomiolle. Tietoon oli tullut, että kävelymatkan päästä museosta on joen vieressä rauniot. Niitähän oli päästävä tutkimaan. Sieltä löytyikin turbiinikammion jäännös ja maastosta kiviä, jotka olivat havaittavissa rakennuksen peruskiviksi. Rakennuksen perusta on aikoinaan ollut verkatehdas. 

 

Vanha kivisilta
Turbiinikammion jäännöksillä
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alueen historiaa tutkiessa selvisi, että jo 1700-luvulla Siikakoskella on ollut vesimyllyjä ja 1800-luvulla alueelle on perustettu saha ja kutomo. Aikoinaan Siikakoski on ollut tärkeä teollisuustaajama. Höytiäisen laskun myötä vuonna 1859 sahatoiminta koki vastoinkäymisen, kun uoma Viinijärveen kuivui ja vedet ohjautuivat uutta kanavaa pitkin Pyhäselkään. Sahatoimintaa jatkettiin silti vielä pitkälle 1900-luvulle asti. Viimeinen vastoinkäyminen tuli 17.11.1965, jolloin Siikakosken vehnämylly sekä sen yhteydessä sijainneet saha ja höyläämö paloivat. Menneestä historiasta alueella on muistona entisöity ruismylly, joki- ja kanavarakenteiden rauniot ja osa vanhaa kivisiltaa. Kivisilta on rakennettu 1830-luvulla ja oli aikoinaan tärkeä osa Taipaleen ja Varkauden ruukin välistä tieyhteyttä. Kivisilta on edelleen osittaisenakin hieno näky.

 

Komperon kotiseutumuseo


Seuraavaksi suuntasimme takaisin Komperon kotiseutumuseon pihamaalle katsastamaan vanhoja rakennuksia. Komperon kotiseutuosasto hoitaa museoaluetta talkoovoimin ja kesäisin museo on auki to-su klo 12-18 juhannuksesta lähtien elokuun puoleen väliin asti. 

Navetta ja riihi

Museon pihamaata ympäröi riukuaita ja alueella on 8 rakennusta, verkkovaja ja vinttikaivo. Museon pihapiirin silmiin pistävimpänä on punainen luhtiaitta. Alueen päärakennus on vähintään 250 vuotta vanha savutupa. Erityisen mieleenpainuva oli vanha savusauna, jonka seinustalle istahdimme ottamaan aurinkoa. Savusauna on peräisin 1800-luvun loppupuolelta ja sitä voi myös tilata omaan käyttöön.

Savutupa

Kevätaurinko lämmitti savusaunan seinustalla
 

Ajanviettona pelasimme retken lopuksi kansallispuistosimulaattoripeliä ja rakensimme pienoismallikansallispuistot. Ja mikä retki olisi ilman retkiruokaa. Me valmistimme trangialla pitsaa.


 

Mitä: Pala kotiseutuhistoriaa ja maalaismaisemaa

Missä:  Komperon kotiseutumuseon käyntiosoite:
Kontkalantie 33, 83400 Viinijärvi. Lue lisää kotimuseon kotisivuilta.

Retkeilijöiden mielestä parasta: Paikan historiallinen tausta ja keväinen auringon paiste.

 


Esittelyteksti ja kuvat: Johanna / Liperin Kokkkoveikot ry

Retkipaikkaesittely on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa