1. joulukuuta 2018

Puromatin kyläpolku

Puromatin kyläpolku - kaunista luontoa ja rauhallista tunnelmaa 

Puromatin kyläpolku on 4,4 kilometriä pitkä luontopolku Mattisenlahdessa, Liperissä. Luontopolkua ylläpitää Puromatti-kyläyhdistys. Luontopolku on avattu keväällä 2016. Polku kulkee osittain kyläläisten mailla ja osittain valtion luonnonsuojelualueella. Luontopolku lähtee Puromatti kylätalolta, osoitteesta Mattisenlahdentie 34 A. Google Maps-linkki, Katso kyläpolun sijainti GoogleMapsista. Ylämyllyltä Puromatti kylätalolle on noin neljä kilometriä. 
Kyläpolkuun tutustumaan lähti Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n tarpojalauma Huuhkajat marraskuisessa syyssäässä. Aikaa polun kiertämiseen käytettiin pari tuntia. Osa polusta askellettiin reippaasti, välillä etsittiin geokätköjä ja lueskeltiin opaskylttejä, ja välillä vain ihan fiilisteltiin tunnelmaa ja pysähdyttiin ihmettelemään luontoa.
Kyläpolun varrella oli useita hienosti toteutettuja opastauluja, joissa oli kerrottu metsänhoidosta ja puulajeista. Opastauluista pystyi tarkistamaan myös sijainnin. Tämän lisäksi matkan varrella oli kilometrikyltit. Polku oli kohtuullisen helppokulkuista tasaisessa maastossa. Pieni pätkä löytyi pitkospuita ja osittain oli kosteille paikoille laitettu kivoja puita tukemaan jalkaa. Ojien ylitykset oli toteutettu turvallisesti. Maasto oli mukavan vaihtelevaa. Oli hieman satumetsämäistä kuusikkoa, luonnonsuojelualueen lahopuustoista ja jo yli 120 vuotiasta metsää, välillä nähtiin juuri tehty aukkohakkuu ja pujahdettiin myös kivan kuusitaimikon lävitse.
Polut olivat välillä kapeita, mutta kohtuullisen helppokulkuisia. Matkan varrella pystyi hyvin katselemaan ympärilleen ja ihastelemaan erilaisia metsiä.
Polku oli merkitty erittäin selvästi oransseilla täplillä.
Näitä puukalikoita pitkin oli hauska kulkea.
Luonnonsuojelualueella: Tänne täytyy ehdottomasti päästä uudelleen kesän vihreyden aikaan.
Kahden kilometrin kohdalla löytyy huilauspenkki. Meillä ei nyt ollut eväitä mukana, mutta mukava tuossa olisi varmasti istahtaa, ja hörpätä kupillinen kuumaa kaakaota.


Puromatin kyläpolku

Missä: Navigaattorin osoite Mattisenlahdentie 34 A vie Puromatti -kylätalolle. Polku lähtee kylätalon kohdalta Mattisenlahdentien toiselta puolelta. Katso kyläpolun sijainti GoogleMapsista.

Varustus: Reitin varrella ei nuotiopaikkaa, mutta kylätalolla laavu, jonka käytöstä kannattanee sopia kyläyhdistyksen kanssa http://www.mattisenlahti-puromaki.fi/
Reitti: Noin neljän kilometrin pituinen kohtuullisen helppokulkuinen luontopolku tasaisessa maastossa. Luontopolun varrella opaskylttejä, joiden avulla voi tutustua suomalaiseen metsään, sen erilaisiin käyttömahdollisuuksiin ja metsänhoidon vaihtoehtoihin. Reitti kulkee osittain kyläläisten mailla ja osittain valtion omistamalla luonnonsuojelualueella.

Geokätköjä: Kyllä

Retkiryhmä: Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n tarpojalauma Huuhkajat vahvistettuna huoltajalla ja laumakoiralla. Tarpojat ovat 12–14-vuotiaita partiolaisia.

Retkeilijöiden mielestä parasta: Mukavan helppokulkuinen, eikä liian pitkä. Polulla oli kaunista ja rauhallista.

Teksti ja kuvat: Leena/ Liperin Kokkoveikot ry.

Retkipaikkaesittely on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa.