18. toukokuuta 2019

Hirvolanvaara: käkkäräväkkärä mänty ja juoksuhautoja


Tämä reissu tehtiin jo viime syksynä, mutta nyt kun kelit taas suosivat patikointia, polkujuoksua ja muuten vaan seinien sisältä ulos luontoon poistumista, niin tässäpä mainio retkipaikkavinkki vaikka iltalenkille.

Hirvolanvaara on harju, joka sijaitsee Viinijärven ja Käsämän välillä. Sinne pääsee esimerkiksi Hirvolanvaarantieltä tai Viinijärventieltä. Mitään merkittyjä reittejä tai luontopolkuja täällä ei ole, mutta metsäautoteitä ja muuten vaan polkuja harjulla risteilee kiitettävästi. Maastokarttasovellus kännykkään ja menoksi!

Viinijärven Gaseleontit-sudenpentulauma lähti liikkeelle suurin piirtein Viinijärventie85:n kohdalta. Tavoitteena oli käydä katsomassa maastokarttaan tähdellä merkitty suuri mänty sekä tutkia harjulta löytyviä juoksuhautoja ja muita varustuksia.

Tällainen reitti me kuljettiin. Mänty on punaisen täpän kohdalla, pisin pätkä juoksuhautoja harjun pohjoispuolella. Karttakuva napattu maastokartat.fi -palvelusta.
Ja kyllä niitä varustuksia löydettiinkin! Hirvolanvaara on yksi Liperissä sijaitsevista alueista, johon rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikaan (vuosien 1912-1917 välillä) puolustuslinnoituksia Pietarin suojaksi. Venäjän keisarikunta varautui silloin Saksan mahdolliseen hyökkäykseen Suomen kautta. Liperin alueen varustukset ovat osa suunnilleen Enosta Mikkeliin ja edelleen Kotkan seutuville ulottuvaa puolustuslinjaa.

Hirvolanvaaralta varustuksia löytyy useampi sata metriä. Lisäksi löytyy korsukuoppia ja muita monttuja. Pisimmät pätkät taisteluhautoja löytyvät harjun pohjoispuolelta. 



Vallankumous Venäjällä kuitenkin keskeytti varustelutyöt, eikä näissä juoksuhaudoissa ole koskaan sodittu. Kaivannoissa mahdollisesti alun perin olleet hirsirakenteet on aikapäiviä sitten purettu tai ne ovat lahonneet, ja osaa kaivannoista on vuosien varrella täytetty. Mutta hyvin näissä pääsee edelleen juoksentelemaan siksakkia ja ihmettelemään. Jos sotahistorialliset retkikohteet kiinnostavat, niin Liperissä on varustuksia muuallakin, muun muassa Likokannassa. Hirvolanvaaran varustusten tarkemmat koordinaatit voi kurkata muinaisjäännösrekisteristä.

Entäpä se mänty sitten! Hurja käkkärätukkainen villikko tupsahtaa ihan yhtäkkiä näkyville, juuri kun on alkanut ajatella, että ehkä se on kaatunut kun mitään ei näy. Vau! Tästä puusta olisi kiva tietää lisää, kuinkahan vanha lieneekään.

Hirvolanvaara


Missä: 
Hirvolanvaarantien ja Viinijärventien välimaastossa. Lähellä on myös Särkijärven lintutorni, jonka luona on pieni parkkipaikka. Lintutornin parkkipaikka on suunnilleen tässä: https://goo.gl/maps/F5c1VgGSELN8YbvN8   

Varustus:
 metsää, metsäautotietä ja polkuja. Ei merkittyjä reittejä eikä taukopaikkoja. 

Maasto:
helppokulkuista kangasmetsää, jossa risteilee paljon polkuja.   

Geokätköjä:
Ei harjulla, mutta lähistöllä Särkijärven lintutornilla löytyy bongattavaa! 

Retkiryhmä:
Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n sudenpentulauma Gaseleontit, yhteensä 5 henkeä. Sudenpennut ovat 7–9-vuotiaita partiolaisia.   

Retkeilijöiden mielestä parasta:
Juoksuhaudat ja kolot ja kuopat! Pienet sammakot, joita loikki pellon pientareella.

 
Teksti ja kuvat: Suski/ Liperin Kokkoveikot ry.
Retkipaikkaesittely on tehty omaksi ja muiden iloksi :)
Hirvolanvaaran linnoituksia koskeva tieto on kaivettu Jorma Kankaisen teoksesta Maakunnan maalinnoitteet. Ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitteet Pohjois-Karjalassa. 1999