25. lokakuuta 2020

Salokylän Rengas sammaleisten metsien siimeksessä

Jos metsään haluat mennä nyt, mutta et liian pitkälle etkä aivan teille tietymättömille, niin tässäpä kiva kohde: Salokylän luontopolku! Eväät reppuun, reppu ja reissuhenkilöt autoon. Varttitunti Viinijärveltä, viisi minuuttia Ylämyllyltä ja vajaa kymmenen minuuttia Liperistä - olet perillä.

Syksyn sateiden jälkeen kuusikoiden sammalpohjat olivat vihreitä, vehreitä ja upottavan pehmeitä.

Reittejä on tarkalleen ottaen kaksi, vajaan kahden kilometrin pituinen Lasten Rengas ja noin kuuden kilometrin pituinen Salokylän Rengas. Reitit kulkevat osin samaa polkua: lyhyempi on merkitty sinisin merkein, pidempi oransseilla. Reittikartta ja tietoa luontopolusta löytyy täältä: https://www.salokyla.fi/vapaa-aika/luonto-retkeily

Sinisillä merkeillä Lasten Rengas 1,8 km ja oransseilla Salokylän Rengas 5,8 km.

Reitti lähtee Salokylän koulun pihapiiristä. Koulun vanhasta navetasta remontoidun kylätilan seinässä on hyvä reittikartta ja lyhyt kertomus kylän historiasta. Historiasta on nimensä saanut luontopolkukin, sillä Salokylän Rengas oli 1960-luvulle saakka kylällä urheilu- ja teatteritoimintaa järjestänyt seura. Samaa tavoitetta, fyysistä ja henkistä hyvinvointia edistämään on tarkoitettu luontopolkukin.

Luontopolku puikkelehtii vaihtelevassa metsä- ja maalaismaisemassa. Se kulkee halki vanhojen laidunmaiden ja talousmetsien, poikkeaa lähteellä, välillä kuljetaan pellonlaitaa ja sukelletaan taas hämyiseen, sammaleiseen kuusikkoon. Tupsahdetaan välillä entisten ja nykyisten ihmisasumusten viereen, välillä ollaan valkoselkätikan asuinalueilla lehtomaisen metsän keskellä.

Reitin alkupuolelta löytyy lähde.

Polku kulkee vanhoissa kulttuurimaisemissa, osa on muuttumassa takaisin luonnonmaisemiksi.

Kuusikoissa oli kiva kulkea.

Pöllölänmäen luonnonsuojelualue on valkoselkätikkojen asuinaluetta.
Välillä mentiin pellonlaitaa.

Luontopolun varren opastauluista löytyy lisätietoa kasveista, eläimistä, maastosta ja maaston käytön historiasta. 

Luontopolun taulut ovat selkeitä ja hyvässä kunnossa.

Kaiken kaikkiaan luontopolku on oikein hyvässä ja siistissä kunnossa. Sitä ylläpitää kyläyhdistys, jonka hallituksen jäseniä tapasimme sattumalta kylätalon pihalla. He kertoivat, että olivat juuri käyneet aamulla siistimässä ja raivaamassa luontopolkua, ja että ensi kesänä on tarkoitus uusia reitin sillat. Syksyn sateiden jälkeen märkien osuuksien ylitykset olivatkin reitin ainoat haastavammat ja huonommassa kunnossa olevat kohdat. Niistä selvittiin helposti muutamalla loikalla ja vain vähän vettä kengässä. 

Luontopolulla on muutama pätkä pitkospuilla.
 
Välillä saa vähän loikata.

Kierroksen loppupuolella on laavu/kota, johon mekin jäimme makkaranpaistoon. Siisti kuin mikä, ja tästä paikasta voit lukea lisää aiemmasta blogauksesta: 17.6.2019 Salokylän laavu - vain polkaisun päässä.

Tätä kotaa pidetään siistinä.

Kyläyhdistyksen väki varoitteli meitä, että reitin loppupuolella kyltit voivat olla vähän harhaanjohtavia ja niitäkin heillä oli tarkoitus entrata. Polun säännöllinen huolto kyllä näkyy, ja pääsääntöisesti reittimerkinnät ja -viitat ovat todella selkeitä. Parissa kohtaa oikea suunta herätti vähän epävarmuutta: oikeaan, vasempaan vai suoraan tien yli, ja missäs menee polku kun pelto oli niitetty ja aiempien kulkijoiden tallaukset näkymättömissä.

Pääosin kyltit ja reittimerkinnät ovat hyvin selkeitä.

Tämä ei ollut oikea reittivalinta :D Polku kulki pellon laitaa.

Lokakuiseen päivään mahtui niin lumisadetta kuin aurinkoakin.

Summa summarum, oikein mukava ja leppoisa lähikohde päiväretkelle. Geokätköilijät tämä polku myös palkitsee ruhtinaallisesti, sillä sen varrella on kymmenkunta kätköä.

Salokylän rengas

Missä: Lähtöpaikka Salokylän koulun ja kylätalon pihalta, osoite Liperintie 51. Katso reittikartta Salokylän kyläyhdistyksen sivuilta: https://www.salokyla.fi/vapaa-aika/luonto-retkeily

Varustus: Hyvin merkityt polut, joiden varrella opastauluja luonnosta ja alueen historiasta. Erittäin siisti laavu, halkoja ja huussi.

Maasto: Helppokulkuista, vaihtelevaa metsämaastoa rämeestä kangasmetsään. Osa reitistä kulkee peltojen laidalla.

Geokätköjä: Reitin saa mukavasti kulumaan myös kätköillen!

Retkiryhmä: Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n tarpojavartio Kanahaukat. Mukana neljä partiolaista. Tarpojat ovat 12–15-vuotiaita partiolaisia.  

Retkeilijöiden mielestä parasta: Vaihtelevat maastot ja hyväkuntoinen laavu/kota.

Teksti: Suski, kuvat: Niko, Arttu, Oiva ja Suski, / Liperin Kokkoveikot ry.
Retkipaikkaesittely on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa.