30. syyskuuta 2019

Sompalampi eri vuodenaikoina

Kinttupolun varrelta löytyvä Sompalammen laavu on helppo retkikohde jokaisena eri vuodenaikoina. Viime talvena laavulla retki-iltaa viettivät vielä silloin sudenpentuina toimineet Tiikerit ja tänä syksynä ensimmäisen partioillan laavulla pitivät nyt seikkailijoiksi siirtyneet Tiikerit yhdessä muiden Ylämyllyn seikkailijoiden kanssa eli seikkailijajoukkue Pedot.


Sompalammen laavulle pääse myös autolla, mutta talviaikaan laavun kohdalla oleva Matkalammentien levike ei ole välttämättä aurattu, joten auton voi joutua jättämään hieman kauemmas turvallisempaan pysäköintipaikkaan. Laavulle voi näppärästi patikoida Kinttupolkua pitkin monesta eri suunnasta.

Tulipaikan lisäksi laavulla on pitkä huilipenkki laavun edustalla. Laavu itsesään toimii vain polttopuiden suojana.

 

Laavu on helpon sijaintinsa vuoksi suosittu kohde. Elokuisella retkellämme laavulla riitti retkeilijöitä. Jo saapuessamme, paikalla oli makkaranpaistajia ja meidän jälkeemme tulille jäi vielä uimareita. Lisäksi hieno sää oli houkutellut luontoon lenkkeilijöitä ja maastopyöräilijöitä. Laavulla olleen tiedotteen mukaan puita laavulle toimitetaan kesäaikaan 1-2 kertaa viikossa. Ja puutilanteesta päätellen käyttöä näille oli ollut. Talvella laavulla retkeillessämme toimme varmuuden vuoksi mukanamme omat puut. Nuotiopaikkaa ei silloinkaan kuitenkaan tarvinnut kaivaa esille.Sompalammen maasto on helppokulkuista kangasmetsää, joka soveltuu hyvin erilaisiin maastoleikkeihin. Laavun luona oleva hiekkaranta houkuttelee myös hyvällä säällä uimaan. Vaikka sää elokuisella retkellämme olikin lämmin, jätimme kuitenkin uinnin tällä kertaa välistä ja kisailimme jokamiehenoikeuksia kertailevan viestin parissa ja leikimme kirkkistä.


Talvella Sompalammen maasto sopii hyvin lumikenkeilyyn. Varoitus: lumiset mäet saattavat houkutella myös vatsalaskuharjoituksiin.

Tällä kertaa esittelemme teille muutaman erilaisen retkiherkun. Popkornit ovat kaikille tuttuja, mutta oletteko paistaneet niitä nuotiolla? Se onnistuu helposti itserakenetuilla popkornihalstereilla! Kunhan varot liekkittämästä niitä liikaa.
Talviretkelle Tiikereiden suosituksen taas saa itse valmistettu jäätelö. Tämä herkku tarvitsee valmistumisen avukseen lunta ja valmistajalta lämpimät hansikkaat.


Tiesitkö muuten, että Jean Sibeliuksen kerrotaan kantaneensa mukanaan palaa suomalaista luontoa tulitikkurasiassa. Suomen luonnonpäivän kunniaksi seikkailijat keräsivät omat sibeliusboksinsa ja kantoivat mukanaan kotiinsa palan Sompalammen luontoa muistoksi retkeltämme.Missä: Sompalammen rannalla, Matkalammentien vieressä, noin 150 metriä Matkalammentien ja Nuottalammentien risteyksestä Katso tarkempi sijainti Google mapista.

Varustus: Laavu ja tulipaikka, ei ulkovessaa. Puutilanne vaihteleva.

Reitti: Laavulle pääsee perille asti autolla. Kinttupolkua pitkin laavulle voi patikoida useasta eri suunnasta.

Geokätköjä: Löytyy läheltä

Retkiryhmä: Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n sudenpenturyhmä Tiikerit (maaliskuussa 2019) ja seikkailijajoukkue Pedot (elokuussa 2019)

Retkeilijöiden mielestä parasta: Kivat maisemat ja nuotioherkutEsittelyteksti: Hanna ja kuvat: Hanna ja Emilia / Liperin Kokkkoveikot ry

Retkipaikkaesittely on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa