27. lokakuuta 2018

Pikkupatikkaa ja makkaranpaistoa Vaivion luontopolulla

Vaivion luontopolku sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Ylämyllyltä, Vaivion kurssikeskuksen läheisyydessä. Parin kilometrin pituinen luontopolku kiertää kuusi- ja lehtimetsässä, ja sen varrella on iso ja siisti kelopuinen laavu, jonka nuotiopaikalla on mukava pysähtyä syömään eväät.

Luontopolun laavulla
Vaivion luontopolun laavulla.

Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n kolme tehokasta sudenpentulaumaa – Tiikerit, Tassuritarit ja Gaseleontit – kävivät päiväretkellä Vaivion luontopolulla syyskuun lopulla. Retkeen oli varattu aikaa kaksi tuntia, ja sen aikana ehdittiin helposti tutustua luontopolkuun ja hakea vähän vauhtia myös off-road-kohteista polun varrella. Ja tietysti paistaa ne makkarat laavun nuotiopaikalla.

Luontopolulle pääsee esimerkiksi Pataniementien varrelta, jossa on parkkipaikka ihan laavun vieressä. Reitti kiertää lenkin molemmin puolin laavua, mikä olikin hyvä ratkaisu tällaisen vähän päälle parinkymmenen hengen porukan kanssa. Päästiin kiertämään reittiä eri suuntiin, ja evästettiin kierrosten välissä.

Nuotio sytytetään
Tiikerit pistivät nuotion tulille, kun muut lähtivät ensin polulle. Laavulla oli hyvät, kuivat nuotiopuut.

Maasto vaihtelee havumetsästä lehtimetsään, ja polku polveilee mäkiä ylös ja alas. Polku on leveä ja helppokulkuinen, joten varpaiden sijaan voi rauhassa katsella maisemia. Meillä olikin tehtävänä tutkailla ympäristöä ja yrittää löytää luonnosta jotain punaista, pistävää, rapisevaa, pyöreää ja makeaa...

Polku kulkee havu- ja lehtipuumetsässä
Polku kulkee ylös ja alas havu- ja lehtimetsässä.
Jotain punaista, makeaa vai pyöreää?

Luontopolun varrella on myös opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta. Harmillisesti osa näistä tauluista oli jo haalistunut lähes näkymättömiin. Mukavia olivat myös reitiltä löytyvät taulut, joissa kannustettiin tutkailemaan luontoa aistien varassa - etsimään värejä tai vaikka kuuntelemaan puuta!



Luontopolku on hyvin merkitty ja opastauluista  löytyy tietoa ja tekemistä.

Kun polkua oli helppo kulkea, niin haettiin lisähaastetta polun vierestä:  kivuttiin korkealle Nyysteeninmäelle, kiipeiltiin puun rungoilla ja kivikoissa. Kaksi tuntia vierähti nopeasti  - mikä oli puskapissejä vieroksuville vessahätäisille hyvä juttu, sillä huussia ei tästä retkikohteesta löydy :D

Vaivion luontopolku


Missä: Navigaattorin osoite Pataniementie 5 (83460 Liperi) vie suunnilleen parkkipaikalle, joka on ihan laavun vieressä. Katso laavun sijainti GoogleMapsista 

Varustus: Laavu, nuotiopaikka, halkoja. Ei huussia.

Reitti: Noin kahden kilometrin pituinen helppokulkuinen ja leveä luontopolku. Pieni pätkä pitkospuita, jonka tosin voi kiertää tietä pitkin. Geokätkön kuvauksessa kerrotaan, että luontopolku pyritään pitämään auki myös talvisin. Luontopolun varrella on tietoa alueen kasvistosta, tehtäviä aisteille sekä hiljentymispaikkoja.

Geokätköjä: Kyllä

Retkiryhmä: Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ry:n sudenpentulaumat Tiikerit, Tassuritarit ja Gaseleontit johtajineen, yhteensä 23 henkeä. Sudenpennut ovat 7–9-vuotiaita partiolaisia. 

Retkeilijöiden mielestä parasta: Off-road-kohteet polun varrella: Nyysteeninmäki, kivikko ja kaatunut puu, joilla kiipeillä.

Luontopolulle pääsee myös Vaivion kurssikeskukselta.
Off-road-kohteena kipuaminen Nyysteeninmäelle.
Reitillä on myös hiljentymispaikkoja.

 Teksti ja kuvat: Suski, Hanna ja Sonja/ Liperin Kokkoveikot ry.
Retkipaikkaesittely on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa.